Intuisjon, din veileder. Del 2: tegn

Er du som meg opplært til at livet er fylt med tilfeldigheter? Jeg husker at mange av mine nærmeste rollemodeller i barndommen ofte snakket om tilfeldigheter. Når det skjedde noe fantastisk eller uventet, fikk det alltid denne etiketten. Jeg husker entusiasmen og den positive energien i disse situasjonene, og det ble også en del av mitt verdensbilde: “livet er fylt med tilfeldigheter”.

Gjett hva? Jeg har byttet ut denne sannheten fra barndommen, den var ikke min og den passer ikke til meg. På lærerskolen kalte de det akkomodering når du tilpasser en innlært kunnskap, som ikke fungerer lenger, til en kunnskap som lar deg “vokse” videre. For meg ble det rett og slett slik at jeg opplevde og erfarte at disse hendelsene, som tidligere ble kalt tilfeldigheter, var tegn til min egen intuisjon.

Hvordan kan tegn vise seg? Tegn kan komme hvor som helst og fra hva som helst. Det handler mye om at du legger merke til hva du legger merke til. Når oppmerksomheten din blir dratt mot noe eller noen, er det intuisjonen som snakker til deg. Da har du to valg. Den ene er å feie oppmerksomheten bort og det andre er å lytte med hele deg. Lytter du med hele deg, lar du intuisjonen lede vei.

La oss begynne med tegn vi alle er kjente med, men som du kanskje ikke tenker over: kroppens tegn. Smerter og sykdom er tegn fra kroppen om at noe trenger oppmerksomhet. Først sier kroppen forsiktig i fra, men når vi ikke lytter, blir signalene kraftigere og kraftigere. La meg ta et eksempel fra eget liv.

Da jeg begynte å jobbe som lærer gikk jeg inn i yrket med liv og lyst. De første årene jobbet jeg på team med en fantastisk dame, hvor både hun og jeg brant for undervisning i naturen. Vi fulgte en klasse fra 1-4. og hadde mye uteskole, noe som gjorde det lettere for meg å være i et ellers rigid system. Jeg hadde perioder hvor ryggen min sa i fra om at noe ikke var som det skulle. Jeg lyttet ikke og kjørte på. Etter hvert ble erfaringene med alle barna som ikke passet inn tyngre å bære. Ryggen ble gradvis verre. Jeg hadde blitt opplært med “å jobbe er hardt”, og lyttet ikke til kroppen. Kroppen streiket mer og mer, og sykemeldinger ble uunngåelig. Tegnene kom nå ikke bare fra kroppen, men også kollegaer som kommenterte at jeg var fraværende og at kroppen min tålte lite. Da jeg til slutt ble sofaliggende, med så store smerter at jeg ikke hadde annet valg enn å ligge, skapte roen rom for å lytte. Jeg kunne høre intuisjonen si: du er på feil plass, du ska jobbe med barn, men på en annen arena. Videre sa den: du har en barneyogabok, skriv den. Bak all smerten fant jeg min egen livsmisjon: Nordstjerna Barneyoga.

De fleste som dykker inn i selvutvikling, har hatt liknende erfaringer. Drevet seg selv så hardt at kroppen har kollapset. Har du opplevd det eller er du der nå? Går du på akkord med kroppen din? Hva er det kroppen din vil fortelle deg? Still deg selv spørsmålet: Lever du for å OVERLEVE, eller lever du for å LEVE?

Hvordan tegn fra planteverden kan vise seg vil jeg fortelle ved å ta et eksempel fra en opplevelse jeg hadde i vår. Jeg er 47 år og inne i overgangsalderen, som hos meg har vært måneder uten menstruasjon, men også uker i strekk med store blødninger. I juni hadde jeg en periode hvor jeg blødde mye og det tok veldig på kreftene. På en av mine daglige skogturer med hunden, ble jeg veldig oppmerksom på planten marikåpe. Den lyste i mot meg hele veien og jeg fikk et bilde av at jeg lagde te av den. Jeg plukket med meg noen planter og mens jeg varmet tevannet, sjekket jeg opp hva denne planten er bra for. Det første ordet som lyste mot meg var “menstrasjonsregulerende”, med påfølgende “mildt astringerende, krampeløsende, blodstillende og styrkende”. Teen ble drukket både formiddag og kveld, og dagen etter var blødningene stoppet. For meg var det en av mange bekreftelser på intuisjon og hjelp fra planteriket.

Tegn fra dyreverden får jeg ofte fra egne dyr, men også fra insekter, fugler og skogsdyr. I fjor vår var jeg i skogen på leting etter planten strutsevinge, som jeg bruker i omeletter og woker. Jeg hadde hunden min Bella og katten min Lillemor med meg. Vi fulgte en sti, men plutselig gikk Lillemor ut av stien og intuisjonen ba meg følge henne. Jeg fulgte etter henne i 5-10 minutter før hun stoppet opp og la seg ned at ved en liten bekk. I området rundt henne vokste det et stort felt med strutsevinge. Det ble en ekstra god kos på katten og masse næringsrik mat til meg. En annen gang jeg og min søster var på jakt etter kantareller, var vi nær ved å gi opp, da jeg ble oppmerksom på en kjøttmeis som satt og kvitret litt bortenfor stien. Intuisjonen ba meg lytte og tonene fra kjøttmeisen ble til “kom hit, kom hit, kom hit”. Jeg fortalte søsteren min hva jeg hørte, flirte litt og trasket bort mot der kjøttmeisen satt. Den fløy videre, mens jeg kunne begynne sanke kantareller rundt treet den hadde “ropt” fra. I området rundt var det nok til at både jeg og min søster fikk en god fangst og et takknemlig smil rundt munnen. Slike opplevelser gjør meg ydmyk og dypt takknemlig.

Utfordringen for de fleste i dagens samfunn er at de leter etter svarene utenfor seg selv. Med all stimuli som er fra den ytre verden, blir mennesker ledet bort fra seg selv og sin egen intuisjon. Vi blir opplært til at andre vet bedre. De voksne vet bedre. Skolen vet bedre. Leger vet bedre. Regjeringen vet bedre. Listen over hvem som vet bedre kan skrives lengre enn lang. Hvorfor tror du at så mange barn i skolen nå gjør “opprør”? Fordi intuisjonen deres vet at systemet ikke gagner dem. Systemet er ikke laget for å bygge opp barns potensiale, men for å lede dem bort fra intuisjonen og dem selv. Vi blir proppet full av prestasjon- og konkurransestøy, som tar oss vekk fra vårt viktigste verktøy: vår indre stemme.

Sannheten er at TEGNENE KAN komme utenfra, men SVARENE OG INTUISJONEN ligger i deg selv. Kontakten med intuisjonen krever at du lytter til den, noe som krever bevist tilstedeværelse. Du kan sammenligne intuisjonen med en muskel. Uten at den trenes og får oppmerksomhet blir den ikke sterk. Å lytte og trene intuisjonen kan gjøres på mange måter. Her finnes det mange gode verktøy innenfor yoga og meditasjon, som hjelper deg å stilne egoet og gi rom for din indre stemme. En stemme som med bekreftende opplevelser viser deg at den er din beste venn og veileder.

I Nordstjernas lærlingeprogram er intuisjon høyeste prioritet. Er du nyskjerrig kan du lese mer her: https://nordstjernabarneyoga.com/laerlinger-2024/

Nå har vi i to innlegg sett på intuisjon gjennom drømmer og tegn. Det finnes flere aspekter å belyse, så følg med i senere innlegg 😉

Varm sommerklem fra fjellgeita, Tove-Iren

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close