Bokstavinnlæring

Da Dina, niesen min begynte på skolen, var hun veldig spent og gledet seg. Dina hadde lært seg å lese da hun var 4 og var klar for å lære mer. Jeg spurte henne etter noen måneder hvordan hun hadde det på skolen og hun svarte kontant at det var kjedelig. Jeg spurte videre om hva som var kjedelig, hvor hun kom med et eksempel i fra norskfaget. Hun sa at hver uke lærte de en ny bokstav og jobbet med bokstaven i boka. Hver uke ble en ny bokstav introdusert på samme måte og det syntes hun var kjedelig. Dina er en veldig aktiv jente som liker å bruke kroppen sin og være i bevegelse. Det finnes mange aktive og praktiske barn i skolen, som trenger å bruke kroppen sin for å lære.

Tilbakemeldingen fra Dina, samt egne erfaringer som lærer, gav meg inspirasjon til å lage yogakortene; Bokstavreisen, YOGA for barn. Halvparten av disse kortene er også representert under norskkapitlet i; Eventyrreisen, YOGA i skolen. Hver bokstav har fått sin egen yogaøvelse, som blir introdusert gjennom rim og regle. Målet er å møte barna på deres premisser for læring, som er gjennom lek og bruk av kroppen.

Barna begynner på skolen som 5, 6-åringer. Da må skolen være klar for dem, ikke omvendt. De uttrykker seg gjennom lek, hvor de knytter bånd og utvikler kunnskap. Tall og bokstaver er ikke deres fremste redskap. Læring må ta utgangspunkt i deres verden, hvor hele kroppen, IKKE bare hodet, er sentrum for læring og utvikling. Gjennom å leke med bokstaver ved hjelp av yogaøvelser/bevegelse, settes barnas innlæringsmetoder i fokus, noe som jeg mener tar bort mye av prestasjonspresset de utsettes for i dagens samfunn. Vi må tørre å la barn få være barn.

Jeg vil gjerne gi deg en liten smakebit fra kapitlet Norsk i Eventyrreisen, YOGA i skolen, for at du lettere kan forstå tankene jeg har delt med deg i dette innlegget.

B/b. Båt/boat.
Illustratør: Nina Hansen

Sitt på rumpa, bøy dine knær

Støtt hendene bak, se og lær

Stram din mage, løft dine ben

Med armene frem, blir båten så pen

Tips: Kjenn at du strammer musklene rundt navlen, da er det lettere å holde balansen.

Fakta om øvelsen:

  • styrker armer, rygg og mage
  • bra for fordøyelsen
  • bra for nyrene
  • tøyer bakside lår

Eventyrreisen, YOGA i skolen lanseres 16.11.2019. For deltakelse, meld deg på til: oasenbarn@bergenbibliotek.no

For forhåndsbestilling, meld meg via kontaktsiden.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close