Pustens magi

Åndedrett, hva er nå det

Det får du lære på 1,2,3

Åndedrett er pusten din

Den flyter i deg, så jevn og fin

Et åndedrag er pusten min venn

Når du puster inn og ut igjen

Tove Iren Kvanmo

Dette diktet introduserer kapitlet om pust i; Eventyrreisen YOGA i skolen. Jeg har mange ganger undret og filosofert over ordet åndedrag. Hvorfor heter det egentlig det? Ånde inn og ånde ut. Det første og siste vi gjør i denne verden. Er det der ordet åndelig kommer fra? Handler åndelighet egentlig i bunn og grunn om pusten vår? Er vi alle da åndelig siden vi ikke kan leve uten å puste? Du kan overleve flere uker uten mat, et par dager uten vann, men bare minutter uten åndedrettet ditt.

En av grunnene til at jeg skrev diktet ovenfor er at jeg har opplevd så mye frykt rundt ordet åndelighet. Spesielt fra mennesker som er religiøse. Mennesker som tenker på yoga som noe åndelig og da også mener at deres barn ikke kan være med. Jeg ønsker gjennom; Eventyrreisen, YOGA i skolen å avmystifisere yoga. Jeg ønsker å vise at du kan ha hvilken tro eller sannhet du vil uten at yogaen tar det fra deg. La oss derfor se litt nærmere på hvordan jeg ser på hva barneyoga er:

Barneyoga er enkelt forklart pusteøvelser, bevegelse og meditasjon. Verktøy som også kunne vært presentert som pust, bevegelsesmønstre og tilstedeværelse eller mindfulness. Yoga gir kunnskap om deg selv. En kunnskap som hjelper deg å mestre livet i medgang og motgang. En kunnskap som støtter din sannhet, hva den enn måtte være.

Ordet yoga betyr forening mellom sjel, kropp og sinn. Sjel er på engelsk spirit og kommer fra det greske ordet spirare, som betyr å puste. Så med andre ord, kan man si at yoga er forening mellom pust, kropp og sinn.

Å være tilstede i nuet har positive innvirkninger på helsen din, noe som nyere forskning støtter opp om. [i]I årtusener har yoga delt kraftfulle øvelser, som nettopp handler om å være tilstede her og nå. Det vil si at du gjennom å lære om egen pust, kropp og sinn, lettere kan være tilstede til en hver tid, ikke bare den tiden du tilbringer på yogamatta.

For meg gir dette mening. Gjennom pusteteknikker og dype åndedrag får i alle fall jeg kontakt med meg selv og min egen sannhet. Yogateknikkene og da spesielt kunnskapen rundt pust, bruker jeg uansett hvor jeg er. Dette gir også mening for mange barn jeg har møtt. Jeg har hatt mange interessante diskusjoner om pust med barn. Jeg husker spesielt en samtale jeg hadde med 1. og 2. klassinger på Narvik Montessori. Denne gjengen hadde hatt yoga en gang før, hvor vi hadde snakket litt om pust. Den andre gangen vi møttes, startet jeg med å spørre dem om de kunne si noe om hva som var bra med å gjøre yoga, og ble ganske forbauset over svaret fra ei av jentene:

Det som er fint med yoga er hvis jeg har glemt stressballen min hjemme, så kan jeg jo bare bruke pusten min.

Maja 6 år

Denne og mange andre kommentarer fra barn har vært det mest motiverende i min jobb som barneyogalærer. Hvis en jente på 6 år kan sitte igjen med den forståelsen etter bare 1 yogatime, hva kan hun da sitte igjen med ved å jevnlig få små drypp med yogaverktøy i skolen?

Det er bra for alle, både barn og voksne å ha kunnskap om egen pust. Hva skjer med DIN pust når du er redd? Hva skjer med DIN pust når du er stressa. Når du har kunnskapen om hvordan DIN pust forandrer seg etter hvordan DU har det, har du kommet langt. Yoga kan hjelpe deg å legge merke til hvordan du puster og lære deg måter å puste på, som gjør det lettere når du har det vanskelig. For livet er ikke bare en dans på roser. Alle møter motgang.

Pusten går vanligvis helt av seg selv, men du kan også gå inn å styre den. I yoga har vi mange måter å styre pusten på og jeg vil avslutte med å gi deg en pusteteknikk som får i gang det parasympatiske nervesystemet. Det er en del av oss som roer ned kropp og sinn. Denne teknikken hjelper deg også med å balansere følelser, og løse opp i bekymringer og tunge tanker.

Venstre/høyrepust

Hvordan: Sitt i lett meditasjonsstilling eller en stilling hvor du kan rette opp ryggraden din.  Lukk øynene. Steng igjen høyre nesebor med høyre tommel. Pust dypt ned i magen gjennom venstre nesebor. Hold pusten mens du stenger igjen venstre nesebor med lillefingeren, åpner opp høyre nesebor og puster ut. Fortsett slik i 3-11 minutter. Når du er ferdig, sitt en stund med øynene igjen og kjenn på hvordan du føler deg.

Jeg kan bruke pusten til å roe meg ned, når jeg er stresset eller sint.

Sander 9 år

[i] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2014.00035/full

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close