Borgen Barnehage

Stiftelsen Borgen Barnehage, på Lillehammer, er en av mange barnehager, som har tatt yoga inn som en naturlig del av hverdagen. Lise Lyngar er daglig leder og deler gjerne barnehagens erfaringer til andre som ønsker å etablere yoga, som en del av barnas hverdag. La deg inspirere.

Hva fikk dere til å begynne med barneyoga?

Barnehagen har gjennom flere år forsøkt å finne sin plass i forhold til å gi barna en mulighet til avspenning i en hektisk hverdag. Vi ser flere og flere barn som har mye stress og uro i seg, og vi ser at dette er et tiltagende problem i samfunnet. Det virker også som det er en myte om at barn trenger full fart og spenning hele tiden. Jeg mener at barn trenger både ro og fart, og at vi ikke må glemme den rolige siden.

Foreldre har det travelt, og det er mange tilbud av aktiviteter for både barn og voksne. Barn sitter mye på nettbrett og ser på tv. De utsettes for digitale medier som krever at hjernen jobber for fullt.

Det er mange fine muligheter med digitale verktøy, vi bruker mye av det i hverdagen i barnehagen, men det er en misforståelse blant mange som tror at barna slapper av når de sitter med en Ipad.

Vi ser også at samfunnet legger opp til at vi skal være på og prestere hele tiden, og mange mangler en forankring i seg selv. Barna blir rett og slett trent opp til å stå på, og ikke lytte til egen kropp og behovet for å stoppe opp.

Vi ønsker å gi barna noen verktøy i forhold til dette. Det begynte med at vi leste boka til Anne Sælebakke, «Barn i balanse».  Gjennom kjente fikk vi kjennskap til «Drømmen om det gode» En internasjonal idealistisk organisasjon som er opptatt av mindfulness og stillhetsmetoder.

Etter dette grunnkurset tok hele personalet kurs i barneqigong, barnemassasje og lærte avspenningsmetoder. Men vi manglet yoga.

Noen av oss var på kurs i barneyoga hos  Anita Berge i Bergen. Vi kjøpte inn ulike yogabøker og kort for barn og laget eventyropplegg.

Nå i vår var vi så heldige å få kurs i Eventyrreisen, YOGA med barn, med forfatter og yogalærer; Tove Iren  Kvanmo. Dette ga oss ekstra inspirasjon til å jobbe videre.

Hvordan legger dere opp yogaen?

Vi har forsøkt å ha yoga som en aktivitet som barna kan velge, eller  vi har delt barna i grupper.

Vi har landet på at vi kjører yoga en gang i uken for alle barna. Da er det to voksne som forbereder et eventyr, det kan være selvlaget eller med utgangspunkt i et vanlig eventyr som vi formidler til barna.

Vi har funnet ut at 8 barn og to voksne er en god gruppestørrelse. Vi legger yogamatter i en ring i rommet, slik at hvert barn har en egen matte. Vi har en regel om at de skal holde seg på sin egen matte. De behøver ikke nødvendigvis å delta i øvelsene, men de skal holde seg på plassen sin og ikke forstyrre de andre. Dette fungere veldig bra. Vi har også et podie i midten, der vi har figurer eller dokker som passer til eventyret. Podiet blir alltid pyntet pent med fine stoffer og lyslenker, slik at det skal være et punkt som tiltrekker seg barnas oppmerksomhet, og er godt å feste blikket på. Dette kan være med på å forsterke inntrykket for barna, og hjelper også de voksne som synes det er utfordrende med mimikk og fortellerteknikk.

VI har laget oss noen faste rammer om yogaen. En enkel solhilsen som vi alltid starter med, og vi avslutter med en avspenning og en hilsen helt til slutt.

Har dere møtte på utfordringer?

De utfordringene vi har møtt på, er nok at vi har startet litt i feil ende. Personalgruppa ble introdusert for meditasjon og avspenning uten å være forberedt på det. Mine erfaringer tilsier at Tove Iren Kvanmo har helt rett;  en må begynne med yogaen i seg selv. La de voksne gjøre yogaøvelser, kjenne at det gjør godt for kropp og sjel, for så å kunne gå dypere inn i det etter hvert. De må få oppleve at yoga gjør at barna blir avspente og rolige, se at det er noe som virker. Først da kan de være mottagelige for mer kunnskap.

Hva synes barna om yoga?

Vi har blitt overrasket over at barn med mye fart og spenning i seg, som vi har tenkt ikke vil like yoga, har vært av de som velger aktiviteten. Vi ser at det ofte kan være vanskelig å få avsluttet, da barna blir sittende avspente og rolige etter at vi er ferdige. Vi hører også at barna tar med seg yogaen hjem og viser øvelsene til foreldrene.

Har dere tips til andre barnehager?

Vi anbefaler å begynne med den praktiske gjennomføringen, ved å sende ansatte på kurs i barneyoga og eventyryoga. Finn den formen som passer best i deres organisasjon. Lær barna metoder for avspenning, kroppsbevissthet og kontakt med seg selv!

Dette mener jeg er viktig for at barna skal klare seg godt i dagens samfunn, der vi blir badet i sanseinntrykk og utsettes for prestasjonspress på alle områder.

Stor takk til Lise Lyngar og medarbeiderne ved stiftelsen Borgen Barnehage, som delte av sine erfaringer med oss. Til dere som er i startgropen; la dere inspirere og hopp i det. Barn trenger verktøy for selvregulering og ro.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close